Håll koll på drönarkartan!

flyg
Det fina vår- och sommarvädret lockar nu till flygningar med drönare och modellplan, det vill säga med obemannade luftfartyg som kan flyga av sig själv eller fjärrstyras av någon på distans. Den som är ute med sitt obemannade flyg måste alltid ha full koll gällande regler och tillåtna områden för flygning.

Vilka olika regler och eventuella tillstånd som gäller beror på användningsområde och flygområde för drönaren eller farkosten. Gemensamt för alla flygningar är dock att du alltid måste ha koll på din flygfarkost; den får inte vara högre än 120 meter och längre bort än 500 meter ifrån dig. Du måste hålla acceptabla avstånd till både människor och djur, inte flyga över folksamlingar eller störa på andra sätt. Om du fotograferat med din drönare får du inte sprida foton på människor som inte godkänt att fotas.

Transportstyrelsen utfärdar tillstånd för godkännande av den som önskar hantera drönare, en typ av enklare flygcertifikat.

För att framföra obemannade flygfarkoster i luftrum nära flygplatser krävs dessutom särskilt tillstånd från flygtrafikledningen, ofta vid varje enskild flygning. Inom flygplatsernas kontrollzoner gäller särskilda regler, exempelvis viss radiokommunikationsmöjlighet, och du behöver tänka på att zonerna ibland sträcker sig miltals från själva flygplatsen.

Alla kontrollzoner finns på en karta hos Luftfartsverket (LFV) och i dagarna påminner myndigheten om att denna så kallade ”drönarkarta” finns på lfv.se, tillgänglig både i mobiler och surfplattor. Den kan användas i Internet Explorer, Google Chrome, Firefox och Safari. Kartan är interaktiv, speglar aktuell data och är tänkt att underlätta för UAV/UAS/RPAS-flygare.

UAV, UAS och RPAS är de vanliga branschbegreppen för obemannade flygfarkoster. Förkortningarna betyder Unmanned Aircraft Vehicle/System och Remotly Piloted Aircraft System.