Håll båten flytande vid bryggan!

sjöfart
1 maj är äntligen här med hyfsat vårväder och annalkande båtsäsong. Många har pustat båten, satt på kaptensmössan och dammat av sitt kustskepparintyg. Mastningen är klar och båten kanske redan guppar på vattnet vid bryggan. Där vill man så klart att den ska stanna, om den inte färdas på böljan den blå.

Dock är det just när båtar ligger förtöjda som de vanligtvis inte håller sig kvar på vattnet - utan sjunker under! Undersökningar av försäkringsärenden för båtar i USA visar att två tredjedelar av alla fritidsbåtar som sjunker faktiskt gör det när de ligger vid bryggan. I hela 65 procent av fallen beror det på saker som båtägaren hade kunnat åtgärda och förhindra. Endast ett fåtal gånger beror sjunkningarna på stormar, åska eller liknande händelser utanför människans kontroll.

I den digitala båttidningen Livet ombord ges följande fem tips för att din båt ska hålla sig flytande vid bryggan:

1. Lita inte för mycket på länspumpen
Länspumpen ska ta hand om mindre vatteninträngningar, regn, kondens och i vissa fall akuta problemen om båten börjar läcka. Men pumpen kan inte sköta alltihop under någon längre tid. Då ger den och/eller batteriet upp.

2. Båten kan ha fler hål än du vill tro
Båten har alltid en massa små hål i form av luckor, dräneringspluggar, skrovgenomförningar och slangar. Ta för vana att kolla dem alla. Kolla tätningar, klämmor och droppande ställen.

3. Skador på drev och bälg kan vara osynliga
En fjärdedel av de sjunkna båtarna i USA är problemen orsakade av ett skadat eller slitet drev. Drevet sitter ofta under båten och inte sällan är det dess gummibälg som fått en skada under den gångna säsongen. Se till att kontrollera drevdelarna innan du sjösätter. När båten redan är i vattnet är det svårare att upptäcka dessa fel, och om det blir fel på exempelvis bälgen kan vattnet bokstavligen forsa in.

4. Vattnet kan komma uppifrån
Vattnet under båten har vi ofta koll på, men vattnet som kommer uppifrån kan vara ett stort problem. Kolla därför tätningar, luckor och ventiler även på ovansidan ordentligt.

5. Självlänsningen kanske inte klarar sig själv
Båtar med självlänsande sittbrunn fungerar ofta utmärkt, men om de exmepelvis utrustas med en tyngre motor eller extra batteri kan tyngden göra att vatten kommer in genom självlänsen! Titta till din sittbrunn om du tror att det kan var fallet - i sådana fall klarar sig inte självläsningen som den ska.