Gott nytt år - infrån ett fyrverkeri!

flyg korkort truck-maskin tåg sjöfart
Redan för ett par tusen år sedan användes fyrverkerier och pyroteknik i Kina, för ett par hundra år sedan tillsattes metaller som gav färg till explosionerna - och därmed var det moderna fyrverkeriet fött!

Trots de mångåriga tradtionerna med raketer och fyrverkerier har de allra flesta människor bara sett det färgsprakande skådespelet underifrån, man har stått på marken och tittat upp mot underhållningen i skyn. Sedan några år tillbaka är det dock möjligt, med hjälp av drönare, att få vara med om ett fyrverkeri inifrån med det storslagna glimrandet runt sig!

Att använda drönare för sådan filmning är dock inte riskfritt och troligen i utkanten av vad som är tillåtet enligt lag.

Alla som flyger drönare i svenskt luftrum måste ta hänsyn till luftfartens regler. Drönare räknas nämligen som ett obemannat luftfartyg och den som flyger sådana måste ha full koll på vad som gäller och vilka tillstånd som krävs. Några av de mest grundläggande reglerna är att aldrig låta drönaren hamna där du inte ser den, att inte flyga högre än 120 m eller 500 m bort från dig. All flygning utom synhåll kräver tillstånd från Transportstyrelsen.

Du får heller aldrig störa människor och djur som du flyger över, du får inte flyga nära folkmassor eller evenemang där många samlats, du får aldrig fotografera eller filma på allmän plats eller fota människor utan deras uttryckliga tillstånd. Sådan flygfotografering omfattas av kameraövervakningslagen och kräver särskilda tillstånd från Länsstyrelsen. På vissa platser, så som över fängelser och kärnkraftverk eller inom flygplatsers kontrollområden, gäller dessutom andra särskilda regler.

Flera filmer inifrån fantastiska fyrverkerier finns dock tillgängliga på sociala medier och webbsidor. En av de mest fascinerade drönarfilmningarna är den nedan som har setts av mer ön 15 miljoner personer! Om du redan sett liknande klipp är det värt att kolla igen en dag som denna; Nyårsafton är ju raketernas och fyrverkeriernas dag i stora delar av välrden - inatt kommer himlen runt jordklotet lysas upp av liknande skådespel på många platser.

Med detta klipp önskar vi ett GOTT NYTT ÅR!