Under 2015 godkändes en rekordstor andel av landets bussar i de årliga besiktningarna. Aldrig tidigare har så många tunga bussar (totalvikt över 3,5 ton) godkänts som under det gångna året; 67 procent godkändes utan anmärkningar. Godkännandegraden har därigenom ökat med 11 procent på fem år; 2011 godkändes 56 procent av de tunga bussarna.
Allra bäst gick det i bussbesiktningarna i Västra Götaland där 78 procent blev godkända helt utan anmärkning och sämst var godkännandegraden i Gävleborg där 46 procent av de tunga bussarna klarade besiktningen utan anmärkning. Det totala resultatet är mycket posititvt.
Anna Grönlund, branschchef och vice VD på Sveriges Bussföretag, säger att denna utveckling saknar motstycke inom andra fordonskategorier;
- Det är också få fordonskategorier som har en högre godkännandegrad än vad tunga bussar har. En förklaring till den positiva utvecklingen är att bussföretagen har ett mycket målmedvetet kvalitéts- och säkerhetsarbete. Det är mycket säkert att resa med buss och mångfalt säkrare än att resa med egen personbil, säger Anna Grönlund.
Bussbeståndet i landet är alltså ovanligt gott och man gör klokt i att välja buss som färdmedel – inte bara av miljöskäl utan även för säkerheten skull.
Även de som kör bussarna väntas hålla minst lika hög kvalitet som tidigare år; från hösten 2015 har alla yrkesförare krav på sig att ha uppdaterat och aktualiserat sin kompetens genom så kallade yrkeskompetensbevis. Antalet nya bussförare som klarade förarproven för D-behörighet (tung buss med eller utan släp) var kring 60 procent under 2015 liksom tidigare. De bussförare som tog sitt busskörkort genom en trafikskola, yrkeskurs eller förarutbildning klarade sina förarprov i större utsträckning än de som körde upp som privatister, även om godkännandegraden inte skiljde sig mycket under 2015. Att skaffa busskort är en bra väg till fler jobb eller nya äventyr på fritiden – läs mer om att ta D-körkort här.
korkort I höstmörker och jakttider händer de flesta viltolyckorna på de svenska vägarna. Enligt statistiken är oktober-november allra värst. Under n... Läs mer