Bra ränta vid studielån på pilotutbildning under 2017

flyg
I år, 2017, blir räntan på studiemedel den lägsta någonsin! Regeringen har nämligen beslutat att sänka räntan för studielån från CSN: Räntan har varit 0,60% under det gångna året och blir nu 0,34% för 2017.

Räntan har sänkts varje år de senaste åtta, och följden blir att personer med studielån kommer kunna betala mer av sin kapitalskuld istället för att bara minska sin ränteskuld. I längden kan detta innebära att studielånen betalas tillbaka fortare.

Detta glädjande besked berör 1,5 miljoner svenskar som har studielån av olika slag.

Förutom det vanligaste studiemedelsformerna lånar även många för "merkostnader" som är kopplade till deras utbildningar. En sådan utbildning där merkostnaderna blir stora till följd av krav på läkarintyg, tillstånd och certifikat är de svenska pilotutbildningarna.

Den totala lånesumman för vanligt studiemedel plus finansiering av dessa extra kostnader kan numera uppgå till 545.000 kronor. Det betyder att en pilotutbildning som kostar 700 000 kronor finansieras av eleven själv med ungefär 155 000 kronor och resten kan lånas från CSN.

Nyheten om att räntan för lånen sänks till rekordnivå gör att det just nu kan vara möjligt och extra smart att välja att gå en flygutbildning - och ta ett yrkesflygcertifikat.