Bondepraktikan talar inte om motorsågskörkort

truck-maskin
Den så kallade "Bondepraktikan" är en folkbok som tillsammans med Biblen, Katekesen och Psalmboken ofta fanns i de svenska bondehemmen fram till början av 1900-talet. De första upplagorna utkom i Tyskland redan på medeltiden och beskrev, på vers (!), vilka råd och tips en bonde bör känna till och planera utifrån. I Sverige gavs den första Bondepraktikan ut år 1662 och sedan dess har ett femtiotal uppdateringar kommit. De innehåller iakttagelser, seder och traditioner som visar vad som kan eller bör ske i jordbruket, hundratals års klokhet och allmän praxis var avsedd att samlas i verken.

De mest kända avsnitten från Bondepraktikan handlar om vädermärken. Detta är särskilda dagar där man skulle uppmärksamma vädret och därigenom kunna förutspå kommande väderförhållanden. Ett av de mest kända utdragen är "Anders braskar, julen slaskar" vilket skulle innebära att om det är kallt på Andersdagen 30 november blir det svalt väder på julen. Självklart fanns en stor önskan hos dåtidens (och nutidens) bönder att kunna förutspå väder. Förutom detta kunde Bondepraktikan även ge instruktioner och kloka råd för jordbruket. Till exempel att linet bör slås på Karolinadagen och lutfisken blötläggas på Annadagen. Vid månadsskiftet mars-april uppmanar praktikan oss att beskära träden i fruktträdgården.

Om mars månad, som vi nyss lämnat bakom oss, kan man läsa följande:

"I denna och följande månad skall fruktträden beskäras, vilket bör vara avslutat innan knopparna börjar svälla. På äldre träd gallras täta och risiga kronor, endast på yngre träd beskär man årsskotten för att åstadkomma förgreningar och en symmetrisk form hos kronan. Spaljéträd skall bindas strax efter beskärningen. På äldre fruktträd som skall ympas i kronan på våren skär man av alla grenarna i spetsen där de är tre till sex centimeter i genomskärning. Har man inte redan beskurit och gallrat bärbuskarna skall detta ske nu"

Dock säger inte Bondepraktikan något om motorsågskörkort! Vi vill påminna om att allt nutida vårarbete som sker med motordrivna sågar, så som motorkedjesåg och röjsåg, på offentliga och gemensamma platser måste ske av personer som har dokumenterade kunskaper för uppdraget!

Småpyssel i fruktträdgården så här års, som också tipsas om i Bondepraktikan, är att skydda smultronsängar mot frost och sol, att befria unga fruktträd från ohyra genom tvättning med borste doppad i såpvatten samt att plocka bort och bränna torra blad eftersom de innehåller insekter. Man gör även klokt i att skydda fruktträd och bärbuskar mot "gråsparvar, domherrar och liknande skadedjur som uppträder i talrika flockar och äter knopp". Så se upp för dem.