Denna månad har en rykande färsk undersökning om svenska fritidsbåtar och deras användande lanserats. Undersökningen genomfördes på uppdrag av Transportstyrelsen, i samarbete med en rad organisationer och myndigheter.
Båtlivsundersökningen bygger på intervjuer med båtägare och andra berörda av fritidsbåtlivet. Alla typer av fritidsbåtar, från enklare kanoter till stora ruffade motoryachter, har tagits med. Liknande undersökningar har genomförts 2004, 2010 – och nu under 2015.
Några saker som undersökningen visar är att sjölivet blivit en aning säkrare de senaste fem åren; antalet sjöräddningsinsatser minskar stadigt och de allra flesta båtförare är både medvetna om, och nöjda med, de hårdare nykterhetskraven som tillkommit sedan förra undersökningen. Rundfrågningen visar även att de allra flesta båtägare över 50 år har lång erfarenhet av båtlivet; de har kört båt i mer än 20 säsonger, medan ungefär hälften av de yngre båtägarna endast har spenderat en säsong på sjön.
Förarkompetens och andelen båtägare som har någon examina för sjöliv är ungefär på samma nivå som vid tidigare undersökningstillfällen. Drygt var femte båtägare har förarbevis eller skärgårdsskepparintyg, ungefär var sjunde har kustskepparintyg eller skepparexamen.
I vilken utsträckning ägarna har olika typer av förarbevis eller skepparintyg varierar mellan olika båttyper; störst andel med någon form av examina finns bland ägare till ruffade båtar. Särskilt de som äger segelbåt med ruff har flera typer av sjölivsexamina; 65% har förarintyg och 39% har kustskepparintyg eller motsvarande. 22% har examen för ännu högre förarkompetens och lika många har SRC/VHF-certifikat.
Även skillnader i hur snabb båt man äger finns bland dem som tagit olika båtutbildningar; 50% av de med snabba motorbåtar (maxhastighet över 20 knop) har någon form av förarintyg eller skepparexamen. De som kör långsammare motorbåtar har inte i lika stor utsträckning båtförutbildning, men däremot har fler med långsam båt avslutat en båtmekanikerutbildning.
På vår sida
om båtutbildning kan man läsa mer om vilken utbildning som behövs för fritidsbåtar, vad som krävs och hur mycket en sjölivsutbildning kan kosta. Där ges tips för att på bästa och säkraste sätt kunna köra den båt man vill i de vatten man vill.