Båtförarutbildning ger säkrare och tryggare båtliv

sjöfart
Att hålla hastigheterna och vara nykter till sjöss vet väl alla att man ska? Dock bryter många båtförare mot detta, varje år och under hela båtsäsongen. Många kommer undan böter och straff alltför enkelt, men en del brott upptäcks och/eller förhindras då bland andra Kustbevakningen utför övervakning och trygghetsskapande åtgärder till sjöss.

Att köra för fort kan kosta mellan 1000–3000 kronor beroende på hur stor hastighetsöverträdelsen är. Minst lika dyrt och besvärligt blir det även när du bryter mot andra delar av Sjölagen: Den som bryter mot sjövägsregler gällande lanternor och signaler bötfälls med 1200 kronor, att utöva vattensport på otillåtet vatten kan kosta kring 1000 kronor och lika mycket blir du skyldig om du förtöjer din båt vid en förbjuden plats så som en fyr eller ett sjömärke. För allvarligare brott kan straffen skärpas ytterligare. Exempelvis kan grovt sjöfylleri eller dåligt sjömanskap i samband med olycka ge två års fängelse.

Förutom att det verkar alldeles ovärt och onödigt att köra alltför snabbt, leka med vattenskotern på fel ställe eller vara onykter bakom ratt eller roder är det naturligtvis farligt både för dig själv och andra till sjöss. Att framföra sin båt eller annat vattengående fordon kräver vett och etikett, klokskap och god känsla för det vatten där man vistas. Man behöver även vara säker på hanteringen av sin båt och självklart behöver man känna till de regler som gäller på svenska vatten.

För att lära dig mer om sjöregler och rekommendationer för ett säkrare och tryggare båtliv finns många bra båtlivsutbildningar på olika nivåer. Nyfikna nybörjare, gamla sjöbjörnar, stillsamma seglare, våghalsiga höghastighetsförare och alla andra kan hitta någon passande kurs att gå. Kanske dags att passa på att anmäla dig till en sådan kurs redan nu – och vara helt redo för en riktigt bra båtsommar 2018? Följ denna länk för att läsa mer om båtförarintyg, kustskepparutbildning och andra förarintyg för fritidsbåtar.

Bild: Kustbevakningen