Att köra båt är helt tvärtom mot att köra bil!

korkort sjöfart
Innan nästa sommars båtsäsong kommer 24 korta utbildningsfilmer för båtfolk att lanseras på webben: Varje vecka under vintern och våren släpps en ny kortfilm där båtutbildaren Maria Lannér lär och inspirerar båtförare, främst i motorbåtsvärlden, för att livet till sjöss ska bli så säkert och roligt som möjligt.

I andra avsnittet, som nyss har släppts, förmedlas det tydliga budskapet: "Att köra båt är inte alls samma sak som att köra bil". I jämförelse är det helt tvärtom och nästan upp och ner:

I bilar sitter de ledande hjulen och manöverförmågan fram, i båten sitter drev och propellrar bak. Det gör att bilförare backar bäst med precision och båtförare skjuter sin farkost framåt. Även reglagen och ratten blir helt olika; i en bil krävs ytterst små rörelser bakom ratten och i en båt kan du behöva snurra flera varv för att få båten dit du vill.

Så för att vara tydlig: Skaffa körkort för personbil och båtförarintyg för båt. Tro inte att du självklart kan hantera det ena för att du är duktig på det andra, varje fordon behöver sin egen träning.