Användning och flygtillstånd för drönare ses över
flyg De senaste åren har marknaden för obemannade luftfartyg, så kallade drönare, exploderat. De senaste sex åren har antalet tillstånd för drönare ökat med 4000%, vilket är mer än en dubblering för varje år som gått! Tekniken och tillförlitligheten har blivit mycket bättre samtidigt som inköpspriserna sjunkit avsevärt - att köpa in och sedan hantera en drönare blir allt enklare.
Samtidigt som tillstånden och drönarflygningarna blir fler ökar även antalet rapporterade tillbud och problem. Dessa handlar ofta om kränkt integritet där drönaren sett eller stört något eller någon. Den som vill flyga drönare med kamera på allmäna platser måste egentligen ha tillstånd från Länsstyrelsen. Detta är viktigt, men kan underlättas genom uppdaterade regler för flygning vid platser där ingen bor eller vistas.
Störst problem har uppstått då drönare flugit nära flygplatser och påverkat den traditionella luftfarten. Drönare behöver tillstånd för att flyga i kontrollzoner, men allt oftare befinner sig drönare i olagligt inom zonerna. Då tvingas flygtrafikledningen omdirigera eller stänga ner övrig trafik. Följden blir onödiga väntetider och ökade kostnader för både flygplatsen och de drabbade flygoperatörerna. Rutinerna för reglering, tillstånd och flygcertifikat behöver uppdateras.
Inom många andra områden har drönarna blivit allt viktigare och uppskattade lösningar. De kan utföra uppgifter som inte kan hanteras lika säkert eller ekonomiskt fördelaktigt med människor på plats. Drönare lämpar sig till exempel utmärkt då man vill inspektera byggnader och platser som är svåra att nå. Det kan handla om höga eller otillgängliga platser som tak eller fasader. Inom skog och jordbruk används obemannade flygningar för att kolla exempelvis otillgängliga områden på marken eller kolla i luften. De kan också spela en viktig roll vid räddningsinsatser och polisen kan ha nytta av tekniken då de övervakar, förhindrar eller utreder brott. Inom alla de områden där drönarna gör nytta för personer, näringsliv och samhälle behöver reglerna förenklas och förtydligas.
Transportstyrelsen tagit fram en rapport och en strategi för att stötta de positiva trenderna; Det finns både stort behov och lockande möjligheter för att utveckla användingen av obemannade luftfartyg. Myndighetsregler, flygcertifikatsrutiner, begränsningar och teknikutveckling ses över.