Allt färre klarar sina körkortsprov på första försöket

korkort
Inte ens hälften av alla som försöker skaffa körkort klarar sina prov på första försöket!
Mellan åren 2010-2015 sjönk antalet personer som klarade sitt första teoriprov för B-körkort från 55,6% till endast 47,7%. Även de som klarade uppkörningen blev allt färre: från 54,6% till 49,8%.

Statens Väg- och trafikforskningsinstitut har därför undersökt vad som kan ligga bakom dessa försämringar. Främst verkar det handla om att körkortselverna haft en övertro på sig själva och inte trott att proven skulle vara så svåra som de var. Man har därför inte förberett sig tillräckligt.

Även vid de praktiska körporven (uppkörningarna) visar det sig att förberedelserna varit helt avgörande; de som börjat tidigt med körningen och övningskört under längre tid klarade proven bättre än andra. De som var mindre nervösa klarade även proven bättre och troligen hänger nervositet ihop med hur välförberedd man känt sig.

Många av de som genomfört proven, oavsett om de klarat dem eller inte, utgår ifrån att de själva inte gjort något allvarligt fel och att bedömningen varit för hård. De som fått underkänt vill ofta boka ny tid för teori- eller körprov så fort som möjligt. Långt ifrån alla tyckte sig behöva öva mer inför omproven vilket tyder på att de har svårt att värdera sina egna förmågor. Som färdig och kompetent förare ute i trafiken måste man naturligtvis vara trygg och säker, det är viktigt att man har de färdigheter som krävs och därför är det mycket oroande att så många slarvar med föreberedelserna inför ett liv med godkänt körkort. Att ta körkort är en långsiktig investering, det handlar om att lära för livet och inte bara för provet. Då behövs fokus, engagemang och gott om tid till förberedelser.

De som gör proven på annat språk än svenska misslyckas ofta på grund av att även de upplevt proven som svårare än man trott de skulle vara. Delvis verkar detta kunna bero på att de obligatoriska delarna (introduktionsutbildning och riskutbildning) nästan enbart erbjuds på svenska, vilket minskar tydligheten kring vad som krävs och förväntas då man förbereder sig inför körkortproven. Det är alltför svårt att hitta bra utbildningsmaterial och genomföra grundutbidlningar på det egna språket.

Studien föreslår en rad åtgärder för att vända den negativa trenden med underkända körkortsprov. Några av dem handlar om att ...

- Eleven bör kombinera privat körkortsutbildning med lektioner på körskola

- Eleven bör köra mycket eftersom mängden körtimmar är direkt avgörande

- Elev och handledare bör öva på självvärdering för att få koll på hur långt ens förmåga räcker

- För de individer som inte har svenska som förstaspråk behövs bättre undervisningsmaterial på flera språk och möjligheter att gå både risk- och introduktionsutbildning på det egna språket.

Förhoppningen är att åtgärder sätts in snarast, att de som drömmer om körkort får större insikt om vad som krävs - och får god hjälp att uppnå dessa mål!