Äldre med körkort är inte sämre bilförare

korkort
Sedan 2010 har det blivit lättare för läkare och sjukvårdspersonal att varna och anmäla när någon är olämplig som förare av bil eller annat vägfordon, alltså när någon riskerar att vara en trafikfara för sig själv eller andra.

Rattonykterhet andra trafiköverträdelser är relativt vanliga orsaker till att olämplighet anmäls och att körkort dras in från både privatpersoner och yrkesförare. Sjukdomar påverkar ibland körförmåga negativt, men relativt få körkort dras tillbaka efter varningar från läkare. Årligen rör det sig om ungefär 2 500 körkort. Oftast försöker läkare, som ser risker hos en patient, muntligt övertala personen att avstå bilkörning utan att körkortet faktiskt dras in. Det fungerar för det mesta bra!

Ålderdom är naturligtvis ingen sjukdom och åldern i sig är inget hinder för att köra bil på bästa sätt. Dock kan många hälsotillstånd som förknippas med ålderdom innebära viss fara om de inte åtgärdas eller uppmärksammas. Det handlar om syn, hörsel, uppmärksamhet och reaktionsförmåga, liksom vissa hjärtproblem och proppar. Därför debatteras ofta huruvida regelbundna hälsokontroller, synundersökningar och tester ska göras på äldre personer med körkort. Frågan är dock komplicerad. Dels eftersom det är svårt (eller helt omöjligt) att säga en exakt ålder då detta bör ske, dels för att människors rörelseförmåga och möjliga frihet inskränks då man inte längre tillåts köra bil. För många är det en stor sorg att förlora körkortet. Precis som glädjen är stor för den som just lyckats skaffa körkort.

Nya rön visar dessutom att äldre inte alls är sämre bilförare än andra – tvärtom! Ofta kör de äldre lugnare, bättre och med färre olyckor eller incidenter som följd. De är rutinerade och medvetna om trafikens utmaningar. Dock är det viktigt att alla körkortsinnehavare alltid tänker på hur säkert de kör och huruvida de är lämpliga att framföra fordon. Om de inte själva ser sina brister rekommenderas naturligtvis de som finns runtomkring att hjälpa till.