Invigningsfest för Citybanan

tåg

Nu i helgen invigs de äntligen: Stockholms nya pendeltågstunnel, helt nya tågbanor och två nya stationer!

Efter årtal av planering och byggnationer kommer Citybanan om några dagar att öppna för vardaglig pendeltågstrafik. Fram till nu har både regionaltåg, passagerartåg, godståg och pendeltåg delat på samma spår genom huvudstaden. Men från och med måndag rullar SL:s pendeltåg på egna spår - på den nya banan i den nya tågtunneln! Tunneln är sex kilometer lång och bygget har tagit nio hela år. Till Citybanan finns även två helt nya stationer: ”Stockholm City” och ”Odenplan”. City-stationen ersätter Stockholms Central för pendeltågtrafik och ligger under nuvarande T-Centralen. Stationen får fyra spår och två underjordiska hallar med rulltrappor direkt upp till tunnelbanans alla linjer. Stationen på Odenplan ersätter Karlbergs station och blir gemensam för pendel- och tunnelbanetågen, med rulltrappor mellan T-bana och pendeltåg.

Både vid Stockholm City och Odenplan blir inomhusmiljöerna ljusa, tysta och med bra vetnilation. Man har satsat mycket på snygg arkitektur, god komfort och hög säkerhet. Mellan plattformarna och spåren finns särskilda väggar där dörrar öppnas då pendeltågen har stannat. Liknande dörrar och väggar är vanliga utomlands, men är en nyhet i Sverige. De ger bättre plats, renare luft och tystare miljö på plattformarna.

När pendeltågen kör på den nya banan ges mer plats åt alla andra tåg på de gamla spåren. Det väntas öka kapaciteten för alla färdsätt, minska förseningarna och öka punktligheten. Förhoppningarna är stora hos tågbolag, ombordpersonal, lokförare och - kanske allra mest - hos resenärerna.

Den 9 juli invigs hålls den stora invigningsfesten för Citybanan och de två nya stationerna. Vid Odenplan bjuds det på musikuppträdande av populära artister, flera tal och en officiell invigningsceremoni med tv- och radioprogramledaren Rickard Olsson som konferencier. Det finns också möjlighet att följa med på premiärturerna med tåg från Odenplan till Stockholm City. Under dagen medverkar bland andra statsminister Stefan Löfven, infrastrukturminister Anna Johansson, finansborgarråd Karin Wanngård, SL:s vd Caroline Ottosson, och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.