Grattis alla som ska påbörja en fordons- eller maskinförarutbildning i höst!

korkort truck-maskin
De senaste veckorna har antagningsbeskeden till höstterminens gymnasiestart skickats ut runt om i landet. Om ett par veckor ska man ha tackat jag eller nej till sin plats och sedan finns det ytterligare några chanser att komma in på en reservplats.

Till alla er som kommit in på ett yrkesinriktat gymnasieprogram där man lär sig hantera fordon och maskiner vill vi säga ett extra stort GRATTIS! Arbetsmarknaden ser ljus ut för alla som går maskinförarutbildningar eller lär sig ta körkort för att jobba inom transportbranschen. Gymnasietiden kommer att innehålla både teori och praktik för att preppa er till ett gott yrkesliv, men samtidigt kommer ni även få gymnasiekompetens i alla kärnämnen. Under gymnasietiden kommer ni att ta många kliv mot arbete och fasta anställningar, men för de allra flesta fortsätter utbildningen med ytterligare några månaders praktiska övningar och lärlingsanställningar innan man får köra allt helt på egen hand.

Vill du gärna bli maskinförare men har inte kommit in på ett gymnasieprogram? I så fall kan du testa vägen till drömyrket genom att gå som lärling redan från start – det vill säga läsa och öva på allt med en handledare hos ett företag, utan traditionell skolgång. Mer om lärling till maskinförare kan du läsa här.

Mer om att ta körkort på gymnasiet eller KomVux kan du läsa här.