Hur blir trafiken under storhelgen så säker som möjligt?

korkort
Just står ytterligare en storhelg inför dörren: Påsken 2017 är här! Det här en av de stora helgerna då många svenskar beger sig ut på vägarna, reser till fjällen för att förlänga vintern eller reser till sommarstugan för att möta våren. Släktingar ska hälsas på, vänner ska mötas och påskmiddagar med ägg, lax och nubbe ska intas. Personbilar, husbilar och motorcyklar samsas med bussar och lastbilar på vägarna.

Vilka vägar belastas mest under storhelgen?

Just påsken, liksom jul och midsommar, innebär en ökad trafik och mer intensiv trafiksituation på flera vägar i landet. Några av de som blir mest fyllda och överbelastade är E20 mellan Göteborg och Stockholm, E45 mellan Göteborg och Åre, RV70 mellan Enköping, Dalarna och Idre, E22 mot Öland och RV66 mot Sälen. Dessa vägar är breda och säkra på vissa sträckor men kan bitvis bli osäkra i den ökade trafiken.

Trots att antalet fordon är större och hastigheterna är högre på de stora vägarna kan de ändå vara de säkraste valen i helgtrafiken. Det händer till exempelvis avsevärt färre olyckor på stora vägar med mötesseparering än på smala slingriga vägar. Om du har möjlighet rekommenderas du att välja mötesseparerad väg och gärna sträckor som har trafiksäkerhetskameror. Här fungerar trafikregler och trafikflöden oftast bäst.

Trafikverket har tagit fram kartor som du kan använda när du planerar din resa. Där kan du se var det beräknas bli mest trafik under påskdagarna, var det finns trafiksäkerhetskameror och vilka vägar som är mötesfria. Ett annat bra tips är att ha koll på Trafikverkets trafikinformation om exempelvis tjälskador, vägarbeten och liknande hinder som kan finnas på din planerade väg. Du hittar både kartorna och trafikinfon på Trafikverkets hemsida och de är bra verktyg att använda för att planera en säker påskresa.

Förutom att välja en säker väg finns det äve mycket annat som du som förare kan göra för att din och dina passagerares färd ska bli så säker som möjligt.

Att tänka på innan avfärd

Mest grundläggande är det kanske att du och ditt fordon är i rätt form innan ni beger er ut på vägarna; Är bilen godkänd och har rätt däck för säsongen? Tänk på att den här påskhelgen infaller just vid den tid då dubbäck blir förbjudna om inte vinterväglag råder. Är vindrutetorkarna i bra skick för att hålla framrutan ren och finns glykol i vattnet om ni åker i landsändar med minusgrader? Är alla besiktningens eventuella anmärkningar åtgärdade och fungerar lysena som de ska?

När det gäller dig själv måste du självklart ha rätt körkort för den typ av personbil, buss, släp eller hoj du kör. Dessutom bör du vara frisk och utvilad. Att var trött bakom ratten är en mycket stor trafikfara, i paritet med att vara rattonykter.

Att vara ute i god tid är också mycket viktigt. Stressade förare och dålig körförmåga hänger ihop. När trafiken är tätare än vanligt är det även stor risk för köbildningar och förseningar. Då behöver du ha planerat in gott om tid för att undvika ökad stress. Det bästa inför resan är att inte ha en ha en bestämd sluttid då man måste vara framme, acceptera istället att resan tar den tid den tar. Kanske blir ni fast i någon kö eller så kanske ni hittar ett riktigt mysigt fik eller spännande klätterträd som ni vill stanna länge vid.

Om du druckit alkohol ska du naturligtvis låta bli att köra - låt någon annan sitta vid ratten eller stanna kvar där ni är.

Att tänka på under färden

När ni väl har kommit iväg, förhoppningsvis i god tid, gäller det att orka hålla fokus och inte tröttna på bilkörningen, medpassagerarna eller medtrafikanterna. Det är förstås mycket lättare sagt än gjort! Ta gärna pauser, kliv ur bilen några gånger under långfärder och se till att behålla energi och fokus hela vägen. Lyssna gärna på ljudbok eller favoritmusiken, ha sällskap i framsätet och sitt skönt.

Självklart ska du även hålla avtsånd och hastighetsbegröänsningarna, anpassa körningen till väglaget och se till att alla är bältade i både fram-och baksätet.

Ett växande problem är faktiskt mobilanvändandet bakom ratten. Att kolla meddelanden, vägbeskrivningar, nyhetsuppdateringar eller nöjsutbud är vanligare än man kan tro. De flesta (!) förare uppger att det händer att de kollar på mobiltelefonen under färd! Till detta tillkommer alla samtal som talas i mobilen medan man kör. Det är naturligtvis mycket illa för säkerheten så fort fokus släpps från vägen och trafiken - även om det är för mindre än en sekund. Låt gärna dina medpassagerare kolla internet, bestämma musiken och ringa släktingar under färd.

Om olyckan inträffar

Ifall du får motorstopp eller punktering behöver du vara försiktig och tänka på hur du rör dig runt bilen, även om du lyckats köra lite åt sidan. Det har hänt att personer blivit påkörda av andra fordon på vägen. Sätt upp varningstriangel och få alla passagerare att gå bort från vägen.

För att hantera ett motorstopp eller olycka på bästa sätt är det bra att se till så bilen alltid är utrustad med startkablar och bogserlina. Det kan behövas extra varningstriangel och reflexvästar till alla bilen för att synas ordentligt på vägen. Varma kläder, filtar och en fungerande ficklampa underlättar i kyla och i mörker. Är det snö och frost behöver man ofta även snöborste, isskrapa och kanske en snöskovel i bilen. Att ha med en laddad mobil är ockås bra - även om den inte ska användas medan du kör.

Glad påsk

Att vara förberedd, följa trafikreglerna och vara i god form är alltså de bästa råden som experterna ger för att alla ska få en behaglig och säker tur ute på vägarna den här storhelgen. När ni väl kommit fram önskar vi er en riktigt GLAD PÅSK!

Skärpning behövs inför förarprov till körkort

korkort Varje sommar är trycket högt på alla platser där det ordnas förarprov – det vill säga uppkörningar och teoriprov för körkort. Främst för att... Läs mer

Kunskapskrav för maskinförare ändras dramatiskt

Under hösten har maskintillverkargiganten Caterpillar lanserat två nya bandgrävare med automatiserade digitala gräv- och mätsystem som standard. Sensorer och datorer är inte längre något valbart tillv...

Från nästa vecka får du betala ny körkortsavgift

Från och med 1 januari 2018 gäller en ny körkortsavgift som alla körkortstagare behöver betala till Transportstyrelsen. Tidigare har man, för att skaffa ett körkort, betalat flera avgifter för bland a...

Första simulatorn för tunga godståg till lokförarutbildning

Tidigare i höstas levererade VTI (Statens oberoende Väg- och Transportforskningsinstitut) sin första simulator för tunga godståg. De har i åratal utvecklat tågsimulatorer, sammanställt hårdvara och eg...

Nya regler för hjälmar på MC, moped och terrängfordon

För dig som använder (eller borde använda) hjälm på fordon eller maskiner är det av stor vikt att hålla koll på Transportstyrelsen skyddshjälmsföreskrifter. Däri tydliggörs vilka regler som gäller för...

Utveckling av säkrare drönare utan pilot

Just nu utvecklas branschen kring obemannade luftfarkoster, så kallade drönare eller UAV, i rasande fart. Det som för några år sedan eventuellt kändes som en surrande fluga är nu högteknologisk magi....