Vi önskar glad midsommar på vägarna!

korkort
Torsdag 22 juni kl 15.00: Nu är det eftermiddag före röd dag, många har just stämplat ut från jobbet till en ledig långhelg eller kanske till och med en efterlängtad semester. Siktet är inställt på vila och ledighet, midsommarens festligheter och förhoppningsvis riktigt fint väder.

Oavsett väder och vind kommer många, under de närmaste timmarna, ta sig ut på vägarna för att resa till nära och kära, till favoritsommarställen eller släktkalas. Som alla storhelger kommer det samtidigt bli trångt och lite stökigt i vägtrafiken, både bland dem med körkort och bland de mer oskyddade trafikanterna.

De senaste tio åren har i genomsnitt 6 personer dött och 262 skadats i midsommartrafiken. Allra flest olyckor sker tyvärr dagen före midsommarafton, alltså idag torsdag. Det är ju just idag som många ger sig iväg mot sitt midsommarfirande, trängs på vägarna och är kanske en aning stressade eller oförsiktiga. Självklart gör myndigheter, polis och intresseorganisationer sitt yttersta för att informera om vad alla trafikanter kan göra för att hjälpas åt så att fler kommer fram till sitt midsommarkalas. Enligt polisens rapporter är det singelolyckor med motorfordon och cykelolyckor som utmärker sig allra mest under midsommarhelgerna, så det gäller inte bara att hålla i hatten och ratten. Se till att vara försiktig, klok och hålla ordentligt i styret också.

De fem viktigaste tipsen för säkrare resor på vägarna är följande:

1. Håll hastighetsbegränsningarna.
2. Planera din resa och håll koll på eventuella trafikhinder genom radions eller webbens trafikinformation.
3. Stressa inte. Håll avstånd till fordonet framför och gör inga dumma omkörningar.
4. Kör nykter och drogfri i trafiken. Alkohol och andra droger påverkar uppmärksamheten i trafiken. Förutom att du riskerar ditt och andras liv, riskerar du också böter, fängelse och återkallat körkort.
5. Sluta rattsurfa. Enligt lag är det förbjudet att använda kommunikationsutrustning på ett sätt som gör dig ouppmärksam i trafiken.

Med detta hoppas vi att alla på vägarna kommer fam i gott skick och får en GLAD MIDSOMMAR!