Skepparutbildningar är inte enda vägen till äventyr för unga som väljer vind i seglen!

sjöfart
Svenska Kryssarklubben är en etablerad motor- och segelbåtsklubb med 42 000 medlemmar över hela landet. En tiondel av medlemmarna är ungdomar i åldern 16-25 år som har hav, sjö, skärgård och båtar som gemensamt intresse. Oavsett om de paddlar, kör motorbåt eller seglar vill Kryssarklubben erbjuda gemenskap, inspiration och säker vistelse på vatten. För detta driver klubben ungdomssatsningen "PX!". Satsningen görs bland annat för att unga människor ska se möjligheter i det faktum att "samma blåa vatten förenar Honolulu och Härnösand, Hisingen och Haiti".

Årligen ger projektet ut ett eget magasin om unga eldsjälar till sjöss, om de bästa platserna för det bästa hänget längst kusterna och de roligaste eventen för målgruppen. Och under årets Båtmässa, närmare bestämt på eftermiddagen 4 mars, håller PX! i ett seminarium med efterföljande workshop där deltagararna får möta unga seglare som berättar om sina äventyr och sin stora passion för havet.

Ungdomsseminariet heter "Välj vinden!" och bjuder på en handfull unga föreläsare som berättar om sin segling; Johannes Pettersson och Filip Larsson som tillhör Sverigeeliten inom jollekappsegling, Gabbi Evrén som är styrman på en stor skuta till havs, Karolina Malmek som korsat Atlanten ombord på ett långskepp och Laura Dekker som var 14 år då hon gav sig ut på sin första solosegling runt jorden - den allra yngsta världsomseglaren på egen hand någonsin.

Förhoppningarna är att PX!:s satningar ska inspirera ännu fler unga att ge sig ut till havs och samtidigt ta död på myterna om hur svårt eller dyrt det är. Projektets eldsjälar sprider buskapet att man inte måste äga en påkostad bår, veta allt om segelteorier, eller ha fina skolor eller segelsällskap i ryggen. Det finns många vägar till ett gott sjöliv: unga kan delta i seglarläger, gå på seglingsgymnasier, båtförarkurser och studiecirklar för att få stora delar av den kompetens och sjövana som räcker för de första spännande stegen. Naturligtvis bör man ha viss teoretisk kunskap och visst bör man ha övat i säkert vatten, visst rekommenderas båtförar- och skepparutbildningar. Men en god start är uppmaningen "Välj vinden". Med den kommer man långt.