Redo för halkkörning?

korkort
Nu faller den första snön på flera håll i Sverige, även i landsändar där trafikanterna inte är så vana med snö och is. Halkan har slagit till och redan skapat många trafikolyckor denna påbörjade vintersäsong. De flesta bilförare har bytt till vinterdäck och precis som bilen prepareras för vinterväglaget bör även du som förare kanske repetera dina ”vinterkörningskills”?

Alla som skaffat sig B-körkort i Sverige har gjort halkkörningsövningar som en del av körkortutbildningen. Numera kallas denna del för ”risktvåan” och innehåller flera moment för att öka förståelse för trafikrisker i halt väglag eller andra problematiska förhållanden. I riskutbildningen får prova på att köra bil på halt väglag, slalomköra mellan koner för att öva väjning samt bromsa på olika underlag. Ibland erbjuds även simuleringar av en bilkrock. Att ha upplevt och känt hur dessa situationer känns och fungerar gör föraren bättre förberedd då halkan slår till ute på vägarna.

Om man i sin vardagliga körning inte utsätts för detta faller dessa kunskaper lätt i glömska. Du som haft till körkort ett tag - minns du hur det känns att sladda och manövrera i halka? Känner du dig säker på hur du snabbt väjer undan från hinder eller bromsar säkert i både halt och torrt väglag? Det är ett gott tips att testa detta ibland - särskilt inför stundande vintersäsong. Naturligtvis under ordnade och säkra förhållanden.

Du som just nu övningskör kan få många tillfällen att öva halkkörning - både i trafiken och på halkkörningsbana, som en del av risktvåan. Var försiktig, men utnyttja även möjligheten att ta till dig denna viktiga del av utbildningen!