Myndighet tar hand om farleder, du om din egen båtförar-kompetens till sjöss

sjöfart
Sjöfartsverket är den myndighet som arbetar på uppdrag av regeringen för att hålla den svenska sjöfarten och farlederna i bästa skick. Verket ser till att sjövägarna längst kusterna, på de stora sjöarna och genom en handfull kanaler är tillgängliga och säkra. Man mäter vattendjup och uppdaterar aktuella sjökort, märker ut farleder och grund, ansvarar för lotsning och ibrytning där det behövs. Vidare har man även ansvar för sjö- och flygräddningen samt stor del av innovationssatsningarna för ännu vassare säkerhet och framkomlighet för de tusentals fartyg som rör sig på våra vatten. Främsta målgruppen är yrkessjöfarten, men man har även nära samarbete och med fritidsbåtslivet. Liksom med fiskerinäringen och marinen.

Sammanhållande för allt detta är Sjöfartsverkts generaldirektör. Under en tid har man haft en tillförordnad sådan på plats, men 1 juli tillträder Katarina Norén som ny generaldirektör. Hon har tidigare arbetat inom Vägverket, Banverket och Trafikverket så hon är en van ledare inom transportsektorn och myndighetsvärlden. Förordnandet är sex år långt.

Norén och myndigheten ansvarar alltså för att vägarna och lederna på vattnet är farbara och i gott skick. Att du och dina kunskaper är i bästa skick för trygga båtfärder är främst ditt eget ansvar då du är kapten ombord. Läs mer om båtförar- och skepparutbildningar för fritidsbåtar samt yrkesutbildningar för sjöfart via dessa länkar.