Maskinentreprenörer löper hög risk att drabbas av olyckor

truck-maskin
I Sverige drabbas ungefär 10 000 personer om året av en allvarlig arbetsolycka och ungefär 50 personer omkommer till följd av sitt arbete. Nypublicerade forskningsrapporter visar att de största riskerna för dödsfallsolyckor finns i schakt- och anläggningsbranschen, inte sällan vid vägarbetesområden. Det är ofta manliga, äldre maskinentrenprenörer som drabbas. Medelåldern bland yrkesarbetande maskinförare är relativit hög och även om unga i allmänhet drabbas av olyckor oftare än erfarna maskinister är det de äldre som drabbas av de allvarligaste olyckorna - de som leder till dödsfall.

Även om ålder är en tydlig faktor vid jämförelser i olycksstatistiken är även könsfördelningen intressant. Kvinnor och män har liknande risk att drabbas av en dödsolycka om förhållandena i arbetsmiljön är likartade, men ändå är majoriteten av de som dör män. Så många som 90% av de omkomna på arbetsplatserna är män! Det beror naturligtvis delvis på att de flesta som arbetar i de mest olycksdrabbade branscherna är män. Dessutom menar forskarna även att könsnormer och "macholiknande" yrkesidentiteter kan spela roll; De yrken som framhåller fysisk styrka, uthållighet, riskbenägenhet och praktisk erfarenhet verkar genomsyras av sämre säkerhet och större risker i arbetsmiljön. Där händer fler olyckor.

Allra hårdast drabbad av dödsolyckor är byggindustrin. Andra branscher med alltför många olyckor är transportbrnaschen, jordbruk- och skogsindustri. Avgörande för säkerheten är - inte oväntat - arbetsplatsledningens engagemang i säkerhetsfrågor. Att all personal har rätt kompetens och tillgång till rätt säkerhetsutrustning är helt avgörande. Ett maskinförarkort eller en truckutbildning är en bra början, men ändå bara en början ...

(Bild och sammanfattande info från maskinentreprenoren.se)