Lyxbilar i varumaskin?

korkort
En chokladbit eller ett tuggummipaket, en läskburk eller en vattenflaska. Det, och en hel del annat smått och gott, känns möjligt och rimligt att shoppa i varuautomater utställda runt om i stan. Bilden till denna text visar dock en försäljningsmaskin av lite annan kaliber;

Har du just skaffat körkort och är sugen på en lyxbil? På semester i USA eller Singapore och laddad för ett smidigt bilköp? Läge för en ny sportbil men ont om tid att gå längs långa rader av bilar i utställningshallar? Då kan du numera slå till på att titta, provköra och köpa en ny bil i någon av världens största varuautomater.

Bilden visar Autobahn Motor Buildings "maskin" i Singapore. Det är världens största med plats för 15 X 4 lyxbilar. Här snurrar Bentleys, Ferraris, Porschar och Lamborghinis i ett avancerat system där även information om varje bil finns lagrad och kan sökas på distans. Vid bygggnaden - den enorma varuautomaten - finns även personal som kan hjälpa till om en kund vill prova och köpa en bil från sortimentet.

Liknande bilförsäljningsautomater finns i även i Japan och USA. Förutom att de använder supermodern teknik och ger bilarna en strålande exponering är de även exempel på hur framtidens bilförvaring kan behöva utvecklas. Att bygga på höjden, ställa bilar på varandra och snurra runt uppställda fordon är troligen framtiden lösning för både förvaring och parkering. I många länder och städer går det inte längre att bygga på bredden, höjden är det enda rätta. Så dessa varumaskiner är helt rimliga - kanske till och med nödvändiga. Och naturligtvis riktigt coola.