Inlandsbanan satsar på framtiden: Tåg visas upp, tågvärdar och lokförare söks.

tåg
Inlandsbanan, järnvägen som byggdes i början av 1900-talet för att stärka och knyta ihop de inre delarna av norra och mellersta Sverige, sträcker sig från Kristinehamn till Gällivare. De största och nordligaste delarna av banan förvaltas av Inlandsbanan AB, ett bolag som ägs av de femton kommunerna längs Inlandsbanan. De värnar om dess underhåll och utveckling samtidigt som man erbjuder både godstrafik och persontrafik året runt. Under sommaren körs omfattande turisttrafik på hela banan och under vintern körs daglig persontrafik med skidåkare och semesterfirare upp till Östersund.

All verksamhet på Inlandsbanan strävar efter att stärka regionens kommunikation och näringsliv, och samtidigt minska miljöpåverkan inför framtiden. Just det här veckan är framtiden faktiskt på besök på spåren:

I onsdags rullade man ut på en turné där respresentanter från Inlandsbanan visar hur moderna tåg och framtidens trafik kan komma att se ut på banan. Allmänheten, politiker och beslutsfattare får titta på ett hypermodernt tågalternativ och höra mer om Inlandsbanans potential för miljövänlig och välfungerande kollektivtrafik. För detta har man lånat in en ny, både supermodern och tålig, motorvagn från Kroatien. Den är till skillnad från de Y1-tåg som nu används på Inlandsbanan dieselelektrisk. Sådan drift är mer energieffektiv och motorerna är både billigare och lättare att anpassa för framtidens biodrivmedel. Varje del av vagnen kan dessutom köras separat om det uppstår fel någonstans i tåget och den flexibiliteten är viktigt för att hålla god trafik på Inlandsbanan. Sedan visningsturnén startade i Mora i onsdags har det röda tåget rullat vidare norrut och avslutar sin tur på lördag 1 april i Arvidsjaur.

Medan framtiden visas upp söker Inlandsbanan även fler medarbetare till sin sommarsäsong 2017. Den som vill arbeta som tågvärd ombord och vid stationerna kan nu ta chansen! Tågvärdar behöver vara serviceinritkade och ta ansvar både information, säkerhet och trivsel bland passagerarna. Färdbevis ska kollas, bagage stuvas rätt och fika ska säljas.

Förutom tågvärdar till sommaren söks även lokförare med godkänd tågförarutbildning som kan köra gods och persontrafik året runt. För detta jobb behövs lokförarbevis och dieselkompetens, linjekännedom och typutbildning på aktuella fordon fås när anställningen startar.

(Information och bild hämtad från www.inlandsbanan.se)