Heldag om forskning, innovation och luftfart

flyg
Utvecklingen kring moderna och hållbara transporter går fort. Att snabbt, säkert och effektivt förflytta människor, försändelser och varor är högaktuellt inom många branscher och för stora delar av svensk politik. Näringsliv, myndigheter och intresseorganisationer har en hel del gemensamma mål och visioner för framtidens transport. En viktig kugge i maskineriet för detta arbete är bland annat Trafikverkets avdelning för Forskning och Innovation (FoI). Intressenter är naturligtvis myndigheter och näringsliv men i viss mån även piloter, lokförare, chaufförer och sjökaptener liksom speditörer, trafikplanerare, innovatörer och naturligtvis resenärer. För att visa upp och skapa samtal om hur man utvecklar och förnyar sig inom olika transportrelaterade frågor ordnar Trafikverket regelbundet så kallade FoI-dagar.

Idag, 23 mars, anordnas årets FoI-dag med fokus på Luftfart. Här kommer det att ges en inblick i hur FoI-arbetet bidrar till att nå de transportpolitiska målen kring flygtrafikledning, flygplatsstyrning samt kopplingar mellan flyg och samhälle. Från klockan 9 på morgonen till 15 på eftermiddagen behandlas dessa tre teman:

⦁ ATM – Air Traffic Management
För ökad tillgänglighet och ge stöd åt arbetssätt, metodstöd och teknikstöd för flygtrafikledning. Ge minskad klimatpåverkan och buller.

⦁ Flygplatser
Styrning och ledning av flygplatser.

⦁ Luftfart och samhälle
Ökad säkerhet, effektivitet och bättre miljö samt nytta för medborgare och näringsliv.

Många med intresse för luftfartsfrågor har bjudits in och vi hoppas på en intressant och givande dag!