Ha en god och säker jul i trafiken!

flyg korkort
Jul- och nyårsperioden har en tråkig tradion av en ökande andel personskador i trafiken. Just helgen med julafton och juldagen samt nyårsafton har relativt låga siffror då svenskarna i allmänhet redan har transporterat sig till sina destinationer. Istället är det dagarna före och efter dessa helgdagar som framför allt har höga olyckssiffror, i synnerhet dagarna före jul samt mellan annandagen och nyårsafton.

Det är inte en enskild orsak som är anledningen till dessa olyckor utan flera samverkande faktorer som väder, hög trafikbelastning och framför allt stressen inför helgerna som påverkar. I viss mån tyvärr också alkohol. Vidare påverkar dessutom hur julen infaller. År då svenskarna får långa ledigheter utan att behöva ta ut många semesterdagar är i allmänhet mindre olycksdrabbade då man kan fördela sitt resande på fler dagar och hålla ner både stress och tryck på vägarna.

Den generella rekommendationen från myndigheter och branschorganisationer som Trafikverket och Motormännen är att hålla sig på stora vägar och gärna sådana där mötande trafik separeras med refuger eller mitträcken.

Att ha koll på sitt fordon och hur det ska framföras - säkert, ansvarsfullt och nyktert - är givetvis också A och O. God jul och var rädda om er i trafiken!