Fler har tagit B-körkort och skaffat ny bil

korkort
Under de tre klassiska sommarmånaderna juni, juli och augusti har det i år kommit många nya förare och nya fordon på våra vägar.

Med Vägverkets extra satsningar på fler sommaröppna möjligheter och tider för körkortsprov har antalet nytagna B-körkort ökat under 2017. Fortfarande är det bara kring hälften av alla uppkörningar som lyckas och många kuggar på sina körprov, men totalt sett har fler lyckliga förare skaffat körkort i år i jämförelse med 2016. Grattis till alla dem! Det bästa tipset för att klara körkortet är att öva med en kompetent trafikskolelärare eller på annat sätt se till att alla moment sitter som hand i handske innan uppkörning och teoriprov görs. Mer information och fler tips om att skaffa körkort fås genom denna länk.

Under sommarmånaderna har inte bara nya personbilsförare blivit fler i Sverige. Även antalet fordon har blivit fler!Myndigheten Trafikanalys, som ansvarar officiell statistik på transportområdet, uppger att 31 373 personbilar nyregistrerades under augusti månad, en ökning med 8,9 procent jämfört med samma månad förra året. Även i juni och juli registrerades fler bilar än året innan. Nyregistreringen av dieselbilar är en aning mindre än förra sommaren, antalet personbilar som kan drivas med el, etanol eller gas ökade dock - trenden för sådana drivmedel håller i sig. De flesta bilar registrerades av företag (ca 30% av bilhandlare) och av privatpersoner registrerade fler män än kvinnor nya bilar. Tiotusentals bilar har även avregistrerats under sommaren, men eftersom fler nya tillkommit har Sveriges personbilspark ändå ökat stadigt.

Även mopeder klass 1, som kräver AM-körkort, har ökat i år. Allra störst procentuellt ökning inom mopedsektorn har skett av så kallade fyrhjulingar.