Extremt beteende och avsaknad av A-körkort orsakar olyckor

korkort
Sverige motorcyklister, SMC, är en demokratisk ideell organisation som verkar för ett bekymmersfritt och trafiksäkert motorcykelåkande i Sverige. SMC anordnar MC-träffar, bevakar nyheter och driver lobbyarbete för MC-åkande. De är en aktiv part i samhällsdebatten för ett trafiksäkert samhälle och för tryggare vägmiljö för motorcyklister och andra. Nu, i början av hösten 2017, konstaterar SMC att en aning färre MC-åkare dödats i trafiken i jämförelse med tidigare år. Dock är det fortfarande alltför många som dör eller skadas då de framför motorcykel. De allra flesta som skadats allvarligt framför själv hojen och en övervägande majoritet av dem är män. Det är slående att de som drabbas värst verkar vara förare med allmänt extremt beteende. Detta vill SMC tydligt uppmärksamma.

För de allra flesta är det självklart att den som kör motorcykel har ett körkort, är nykter, drogfri och kör en laglig MC på ett sätt som varken är en fara för en själv eller andra trafikanter. De flesta vanliga MC-förare kör tryggt och klokt utan att drabbas av allvarliga olyckor. Men det gäller inte alla. De som kör olovligt, utan giltigt körkort eller påverkade bryter ofta mot flera brott och står för ett mycket extremt beteende. Nästan varje dag rapporteras det om olyckor och polisingripanden som ingår i begreppet "extremt beteende" vilket gör att fler åtgärder behövs mot dessa trafikfaror.

SMC påpekar ofta hur stor andel av de som omkommer på motorcykel saknar giltigt A-körkort. Körkortslösa personer kör bekymmersamt ofta berusade/drogpåverkade och använder olagliga eller stulna fordon. För att visa på problemens omfattning samlar SMC notiser och rapporter om trafikhändelser på motorcykel. Här är ett litet utdrag ur olycksanmälningar bara under en månad, sensommaren 2017.

- Körkortslös drogad förare på stulen MC kör på och vållar fotgängares död, smiter från olycksplatsen.
- Efter vansinnefärd på 200 km/h genom Göteborg åtalas körkortslös man för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott.
- Kvinnlig passagerare faller av MC som kör på gång/cykelbana. Motorcykeln stulen, förare saknar körkort.
- Körkortslös man på MC utan hjälm på olaglig MC utan skylt krockar med bil. Misstänks vara påverkad av både alkohol och narkotika. Medför även vapen.
- Berusad 23-årig körkortslös man utan hjälm på oregistrerad MC stoppas av polis.
- Körkortslös MC-förare kör på barn på crosshoj, lämnar platsen och misstänks för grov vårdslöshet, vållande till kroppsskada, smitning från trafikolycka och olovlig körning.
- Körkortslös 65-årig man kör i diket och åtalas för grovt rattfylleri, olovlig körning samt ringa narkotikabrott.
- Körkortslös man kör in i polisbil bakifrån, misstänks för olovlig körning och drograttfylleri.
- 52-årig körkortslös man åtalas för tio brott i kombination: grovt rattfylleri, ringa narkotikabrott, grov olovlig körning, brott mot knivlagen och häleri av MC.

Att ha rätt körkort på rätt MC och att köra lagligt är naturligtvis grundläggande för en god trafiksäkerhet. Inget annat kan accepteras.